18.09.2023 52

YAKA İLK VE ORTAOKULU TARİHÇESİ

Yaka Kasabasında bugünkü orta mahallede eski harflerle eğitim yapan bir okulun bulunduğu ve bu okulun Cumhuriyetin ilanı ile var olduğu söylenmektedir.1929 yılında yeni yazı olan Latin Alfabesi ile öğretime geçilmiş, kasabanın yeni yazıya geçildikten sonra ilk öğretmeni Nuri Bey olduğu söylenmektedir. Bu okuldaki eğitim ve öğretim 1934 yılına kadar devam etmiş, bu tarihten sonra öğretmen yetersizliğinden dolayı okul kapatılarak Gelendost’a nakledilmiştir.

1934 yılına kadar okuldaki mezun olan öğrenci sayısının 60 kişi dolayında olduğu söylenmektedir.1934’ten 1947 yılına kadar ilkokula Gelendost’a gidilmiştir. Gelendost’a bu süre içinde 14 öğrenci devam ederek okulu bitirmiştir.1947 yılında bu günkü okul bahçesinin Kuzey-Batı yönüne tek katlı  ve lojmanlı okul inşa edilerek eğitim-öğretime başlanmıştır.1960 yılında devlet tarafından 2 derslikli, tek katlı, 1971 yılında 10 derslikli iki katlı okul binası  ile beslenme binası  yaptırılmıştır.

1993 yılında İlköğretim okuluna dönüşmesi sonucu derslik sıkıntısı nedeniyle Devlet-Vatandaş işbirliği ile 3 katlı 21 derslikli bir okul binası yapımına başlanılmış olup 1997 senesinde hizmete açılmıştır. Okulumuz 2022 yılında deprem güçlendirme kapsamında yıkılmış ve 2023 Eylül ayında inşa edilip yeni binasına geçmiştir. Eğitim öğretime okulumuzun yeni ve modern binasında devam edilmektedir.